Nasi goreng
4
servings15
minutes20
minutesingrediënten
400 gr witte rijst
100 gr plakjes ham in blokjes gesneden
6 eieren
2 fijngesneden rode ui
3 teentjes knoflook geperst
1 prei
100 gr wortel julienne
1 theelepel geraspte gember
1 theelepel trassi
1 theelepel komijn
1 theelepel kurkuma
1/2 theelepel laos
1/2 theelepel gedroogde koriander
1/2 rode peper fijngesneden
1 bouillonblokje kip
3 eetlepels ketjap
2 eetlepels sojasaus
3 eetlepels oestersaus
1 grote theelepel sambal
2 eetlepels zonnebloemolie
Klontje boter
Beschrijving
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking met een bouillonblokje. Laat daarna helemaal afkoelen. (Een dag vantevoren de rijst koken maakt het nog lekkerder)
- Roer alle droge kruiden in een bakje door elkaar ( kurkuma, komijn, laos en koriander)
- Zet alle ingrediënten klaar op het aanrecht.
- Verwarm de olie in een wok. Voeg de ui, peper en gember erbij en bak tot de uitjes glazig worden.
- Doe de wortel en prei in de pan en bak deze 3-4 minuten mee. Voeg de laatste minuut ook de ham toe.
- Roer de trassi en de droge kruiden door de groenten en bak een minuutje mee.
- Roer de rijst goed door de groenten heen. Voeg de sojasaus, ketjap, oestersaus en sambal toe en roer alles goed door elkaar. Bak alles nog zo’n 5 minuten.
- Maak 2 kuiltjes in de nasi en breek daar 2 eieren in en roer daarna gelijk alles door zodat het ei door alle nasi heen stolt.
- Laat een klontje boter smelten in een koekenpan en bak 4 spiegeleieren.
- Serveer de nasi met het spiegelei en evt kroepoek, gebakken uitjes en ketoembar. Ook lekker met saté (zie hoofdgerecht vlees)
ook lekker met
Kipsate
30
servings2
hours15
minutesingrediënten
1 kg kippendijen
2 eetlepels ketjap
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels sambal
2 geraspte teentjes knoflook
2 theelepels honing
2 theelepels ketoembar (gemalen koriander)
2 theelepels djahe (gemalen gember)
2 theelepels laos
Satestokjes
Beschrijving
- Snijd de kipdijfilet in gelijke blokjes.
- Meng de ingrediënten van de marinade bij elkaar en meng de kip erin. Laat minimaal een paar uur afgedekt in de koelkast marineren. Nog lekkerder als je het een dag van tevoren maakt.
- Leg de satestokjes een tijdje in koud water. Dit voorkomt dat de stokjes verbranden bij het grillen.
- Rijg de kip aan de stokjes. Je kan ongeveer 30 stokjes maken.
- Grill de sate op de bbq of grillpan. Draai ze regelmatig zodat ze niet verbranden maar wel lekker krokant bruin worden.
Opmerkingen:
- Dit recept is van één van mijn beste vrienden Bart van de Streek. Zijn sateetjes zijn altijd een succes en ik mocht het recept hebben :).