Paté
Servings
4
servingsPrep time
12
hoursCooking time
1
hour30
minutesingrediënten
300 gr kippenlevertjes
400 gr speklapjes
150 gr biefstuk
3 eetlepels rode port
1 eetlepel cognac
100 ml rode wijn
3 eetlepels olijfolie
3 theelepels tijm
flinke snuf zout en peper
4 tenen geraspte knoflook
200 gr ontbijtspek in lange plakken
2 plakken witbrood
1 ei
4 eetlepels room
1 terrine of cakeblik.
Beschrijving
- Snij de kippenlevertjes in kleine blokjes en meng deze in een kom met de port en cognac.
- Snij de speklapjes in kleine blokjes. Doe dit tevens met de biefstuk. Meng beide stukken vlees in een kom met rode wijn, olijfolie, tijm, 3 tenen knoflook, zout en peper.
- Laat beide kommen ongeveer 12 uur marineren in de koelkast.
- verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de korstjes van het brood en snij het brood in kleine blokjes. Schenk de room en ei eroverheen en roer door elkaar. Laat minimaal 10 minuten staan.
- Bedek de terrine met de plakken spek over de breedte. Laat het spek overhangen.
- Bak de kippenlevertjes met iets olie, 1 teen knoflook en evt de overgebleven spek.
- Maal de speklapjes in een keukenmachine tot een gehakt. Doe alles in een grote kom.
- Maal de kippenlevertjes in de keukenmachine tot een gehakt. Voeg deze bij de speklapjes.
- Voeg het brood toe samen met nog wat zout en peper. Kneed alles goed door elkaar met de handen.
- Kook een beetje water in een pan en doe daar een klein bolletje van het paté mengsel in. Laat 30 sec koken. Proef het bolletje of de paté goed op smaak is. Breng anders verder op smaak met bijv tijm, zout en peper.
- Schep het gehaktmengsel in de terrine en druk overal goed aan. Vouw de overhangende spek over de paté tot alles bedekt is.
- Zet de paté in een grote ovenschaal en vul deze met kokend water. Zet de schaal in de oven voor 1,5 uur.
- Haal het voorzichtig uit de oven ivm het kokende water. Giet het overtollige vet uit de paté weg en keer de terrine om.
- Wil je een krokant speklaagje over de gehele terrine, doe de paté dan nog even zonder de vorm 5 minuten in de oven.
- Laat de paté afkoelen. na het afkoelen kan de paté in de koelkast.
- Lekker met een (stok) broodje en cranberry compote.